Megint a kapitalizmus a hibás...

Érdekesnek tűnő cikk, de tulajdonképpen nem az: http://444.hu/2014/10/16/vegre-elolvastam-bill-gates-piketty-kritikajat-es-vitaba-szallok-vele/

Már a felütés elég nagy bornírtság: Thomas Piketty francia közgazdász tavaly írt egy remek könyvet arról, hogy a kapitalista gazdaság szükségszerűen mélyíti a szegények és a gazdagok közötti árkot.

Tehát a kapitalizmus előtti időkben sokkal kisebbek voltak a vagyoni egyenlőtlenségek, igazságosabb is volt a világ - nagyjából ezt jelenti ez a mondat.

Nos, a valóságban pont az ellenkezője volt a helyzet: sokkal nagyobb volt a vagyonkoncentráció, ráadásul a vagyonok elsöprő hányadát tényleg erőszakkal, népbutítással és háborúkkal halmozták fel, nem rátermettséggel és tehetséggel. Pont a kíméletlen kapitalista verseny miatt olvadtak el a mai ésszel aztán tényleg felfoghatatlan méretű középkori eredetű vagyonok, és estek szét kisebb kupacokra. Arról nem is beszélve, hogy ezek a jelenlegi nagy vagyonok is sokszor úgymond társadalmiasultak, a legnagyobb cégek részvényeinek egy jó részét mindenféle nyugdíjalapok és kisrészvényesek birtokolják. 

Aztán a 444-es szerző is belegabalyodik az egészbe a cikk következő részében, szerintem igazából nem is érti hogy Bill Gates miről beszél a válaszában, akinek alapvetően igaza van, és gyakorló pénzemberként és gazdagként szerintem szerintem szépen helyre is teszi a közgazdászt.

Tehát a valóság: a gazdagok nem olyan gazdagok mint a kapitalizmus előtti időkben, jóval kisebb vagyon fölött rendelkeznek, és ezzel párhuzamosan a társadalom jóval kisebb része csontszegény/szegény. Más kérdés, hogy a kapitalizmuson belül is vannak ciklusok, kisebb-nagyobb kilengések ide-oda, de ez már egészen más történet.